Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, 8 June 2015

#Unfollow

Setelah bercuti tanpa gaji selama 4 tahun lebih, Acik jarang sangat dapek shopping online. Sebab tak bergaji kan. Duit elaun bulan-bulan suami bagi cash. Lagipun payah nak hantar ke tempat acik tinggal tu. Sekali sekala order dari Zalora or Lazada Philippines COD. 

Balik Malaysia dan mula bekerja acik jadi kemaruk shopping online. Almost everyday ade  bungkusan untuk Acik. Sampai digelar ratu online shopphing di ofis! Instashop ape je yang Acik tak follow? Dari tudung, kain ela, baju, cake, handbag semuanya acik follow. Alasan Acik ialah shopping adalah terapi. Bayangkan kalau kite tengah serabut-serabut buat kerja kita tiba-tiba ada bungkusan tudung baru untuk kita. Baru balik dari miting yang berjela-jela dan membosankan tibe-tibe nampak bungkusan handbag baru dalam pigeon hole kite. Tinnnnggg! *bersinar-sinar mata*. Automatik hilang stress kite kejap tadi uols!

Bila Duckscarves update nak keluarkan shawl printed yang limited edition acik dah menggigil-gigil nak click nak beli. Lepas tu kalau tak dapat carik pulak personalshopper yang sanggup pergi beratur kat gift shop kat Petronas Twin Tower tu. Seharian menanti penuh harapan tapi kemudian dikecewakan dengan text dari beliau -sorry, i tak dapat belikan scarf u sebab ade 6 kotak je ke gift shop tu. Padahal shawl dia yang acik dah ada bukannya acik pakai sangat. Sebab pada Acik rasa susah nak menggayakannye. Bile Neelofa yang cun melecun tu promote tudung baru dia Acik pun gigihlah cari agent dia untuk order. End up acik ade berpuluh tudung Naelofar! Tapi yang Acik pakai balik-balik tudung Ariani awning tu je sebab tak payah iron dan senang, sekali sarung je siap. Kat ofis nak bukak-pakai nak amik wuduk pun cepat.

Sehingga sampai satu hari tu, Acik pun tak taulah ape yang Acik dah makan malam tu sebab bangun je pagi tu Acik rasa Acik perlu limitkan online shopping habbit acik ni. Acik nak tau, daripada pendapatan Acik sebulan ni berapa kah penjimatan yang Acik boleh dapat sekiranya Acik langsung tak ber online shopping atau hanya shopping yang betul-betul perlu je. So, langkah pertama yang Acik ambil ialah dengan unfollow semua instashop. Kesannye uols, unbelievable! Selain dapat simpan lebih, Acik juga rasa lebih tenang sebab Acik dah tak nampak orang update tudung baru, handbag baru, kain baru. Duckscarves updatelah limited edition macamane pun I just couldn't be bothered! Tak de rasa perlu nak join the hype nak berebut-rebut membeli. Macam orang gile nak membeli, 7 minit dia update, sold out. Lepas tu gelak-gelakkan orang yang marah-marah kt IG Duckscarves. Kikikikiki... Acik rasa macam...rilek-rilek la wei...shawl je kot! 

Acik bersyukur Acik dapat hidayah awal dan masih sempat berhijrah. Doakan Acik terus istiqamah!

Daaaaaa~

2 comments:

  1. acikkkkkkk, hahaha lucu lah acik. mak jemah lama dah stop. hahaha.. moh kite istiqomah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Mak Jemah sama-sama lah kita ke arah kebaikan.

      Delete