Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, 18 January 2015

Hujung minggu paling ideal

Assalammualaikum
Macamman drngan weekends uols? Acik sebenarnye badan rasa dedar macam nak demam dari hari jumaat. Dah bersin-bersin selsema cepat-cepat amik panadol soluble. Awal-awal lagi hari jumaat tu acik da pesan dengan abe, esok kite cari frame untuk paintings. Paintings yang beli kat Manila dulu duk terperap dalam store tak beli-beli lagi frame. Esoknya lepas breakfast di kedai makan dekat dengan rumah sebab acik teringin roti canai banjir kami ke pasar beli lauk untuk stok seminggu. Sampai rumah bersihkan lauk pauk, sambil membasuh & 
masak utk lunch. 

Lauk ringkas-ringkas je. Nak cepat!

Lepas lunch, kami memulakan misi mencari frame. Hasil carian google jumpe satu kedai frame kat tmn sri serdang. Payah jugak nak cari ye. Boleh tahan mahal harga frame. Kami pilih yang biase-biase jelah. Bawah RM10 per kaki. Kang nak yang memenuhi idaman sangat harga frame lagi mahal dari lukisan pulak. Hari ni siap katenye. Tak sabarrr! Dinding rumah acik kosong je. Dah lah cat putih, nak ber wallpaper malas. Ade lukisan satu dua jadiklah buat penyeri dinding. Misi mencari frame selesai. Kami terus zassss ke pavilion. En Abe nak cari baju kerja. Dah survey katenye ade sale. Letsss! Dinner kami makan jepun. Dah lame xmkn sushi. Asik layan drama korea tgk diorg makan mcm sodap yo. Nak try makanan korea takut tak sedap. Jadi makanlah jepun tapi feeling2 korea. Hihihi

Bile makan ni acik teringat ade satu cite jepun ktorg tgk ms kt sudan dulu. Pecahkan telur gaul dengan nasi panas. Ha...mcmanilah. cume ni accessories dia meriah sket ade bawang & unagi. Yang dalam cite jepun tu xde. Nasi & telur je. Tu pun telur sebijik kongsi 5 orang sebab kisah tu pasal keluarga miskin. Hari-hari makan lauk yg sama. Sebab ayam yg diorg bela tu bertelur sebijik je sehari. 

Hari ahad masih rs tak sedap badan tapi lebih bersemangat sebab omak acik nak datang rumah! Dia dari rumah adik acik kt damansara nak balik kolopilah, ajak lah singgah rumah. Omak nak datang, acik berkojo godanglah memasak, berkomeh. Pagi tu ke jaya grocer dulu beli apa-apa yang kurang. Otw balik singgah lunch. Balik terus la singsing lengan masuk dapur. 


Mee bandung muar. Pakai rencah instant je tapi sedaappp! Tekak teringin cendol. Kat rumah dah ade bahan2 cendol kecuali cendolnya. Masa kat pasar ade jual cendol, dapatlah acik buat cendol semalam.





Wajah-wajah kesayangan acik. Dari dapur ke ruang tamu sampai ke bilik kami bergossip. Hehehe... inilah hujung minggu paling ideal bagi acik. Dapat berkumpul, makan, bersembang dengan keluarga. Alhamdulillah, terima kasih Allah. Semoga Allah pinjamkan mereka ni lebih lama pada acik. Semoga kami semua dapat berkumpul dalam syurga, makan sedap-sedap dan ketawa-ketawa macamni.

4 comments:

  1. acik ni mmg ghajin lah...lawa rumah acik..bilo nak jomput datang ni?huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. T. Kasihhh... Acik hepi kalau family berkumpul ramai-ramai kat umah acik. Bile diorang ade acik bertambah semangat nak masak-masak. Kalo nak dtg bagitau je, kalo xde hal insyAllah boleh acik masak-masak.

      Delete
  2. acik boli eh kusi fella design tu.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerusi ni acik boli lama sebelum fella buat sale. Tapi sebab ni custom-made, dia amik masa sebulan utk siapkan. Dalam seminggu lepas diorang hantar, baru diorang buat sale. Tapi tu moving -out sale dia sale utk yang display unit je. Tp sebenarnye masa ktorg tgk diorg sale tu bengang gak la sebab yang display pun lawo-lawo. Dah beli, kena puas hati jugaklah. Hehe...

      Delete