Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, 28 August 2013

Bile tibe time rajin...

Bile tibe time rajin atau bersemangat nak buat cake macam dua hari sekali bakar cake. Kek pertama moist chocolate cupcake with choc ganache topping. Resepi dari Khairolin Ismail. Nak cari link resepi tapi tak jumpa! Resepi ni memang paling mudah lepas dapat resepi ni aku stick dengan satu ni je sebab mudah dan sedap.

Satu adunan boleh dapat 22 pcs. 


Esoknye hidang masa breakfast

Lepas tu suami kata nak cake pisang coklat. Jadi aku beli pisang buat lah cake. Tapi aku tersilap! Aku pi buat kek coklat campur pisang. Warna dah sama macam chocolate cake tu tapi ade rasa pisang sikit. Sepatutnye letak chocolate rice atau chocolate chip tapi aku pi letak coco powder. Ermm...tak pelah sedap jugak rasenye. Lain kali buat kek pisang coklat pulak.

Lepas tu teringin nak makan butter cake. Teringat dulu-dulu masa kecik-kecik mak aku selalu buat masa nak raya. Dia bake 2 biji plain butter cake lepas tu dia sapu jem kat salah satu cake tu lepas tu dia letak cake lagi satu atas permukaan yang dah disapu jem tadi. Pastu atas sekali dia tabur gula pasir. Sedapnye makan masa panas-panas!.

Rupa-rupanya kek ni ada nama glamer- Victoria sandwich cake

My version ialah bake 1 plain butter cake lepas tu belah dua, sapu strawberry jem di tengah-tengah lepas tu tabur icing sugar kat atas. Boleh tahan sedap rasanye. Cuma texture tak berapa nak cantik. Padat kat bahagian bawah cake.



Ade jugak cuba buat kek sarang semut (kek gula hangus) tapi tak jadi. Entah ape yang silap tak tau lah. Masa bulan puasa hari tu ade jiran bagi kek tu. Sedap sangat dia buat tu yang teringin nak cuba tu. Sekarang jiran tu kat Malaysia sedang bercuti. Kita tunggu dia balik sini nanti kita mintak resepi :)


2 comments:

  1. wahhhhh... kagum!!! nampak sangat sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau yang jadi tu memang sedap kak Ieka...kalau yang tak jadi tu xsedap la. Tapi takpelah practice make perfect kan!

      Delete