Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, 25 June 2010

makan daging buaya

Semalam kami menghadiri satu jemputan makan malam oleh seorang kenalan suami. Beliau Sudanese. Pada mulanya, kami diberitahu beliau nak belanja makan di sebuah restoran makanan eksotik yang terkenal di sini. Saya tanye pada Bob, ape menu yang ade kat kedai tu? die kate daging buaya paling famous dan makanan-makanan eksotik yang lain seperti ular etc. So saye tanye, kalau macam tu kami nak makan ape? Die kate kedai tu ade gak jual makanan Arab dan Western. Tapi saye rase tak sedap hati jugak la sebab saye fikir perlatan memasak dan pinggan yang digunakan untuk hidangan mestila yang same dengan makanan eksotik tadi kan? Dalam hati saye kate, nasib baik la aku puasa hari ni, dinner 8.30, mesti la kene berbuka kat rumah dulu. Nanti kat restoran tu boleh bagi alasan dah kenyang.

Kat rumah, dalam pukul 7.00 malam suami dapat panggilan telefon dari kenalannya tu bagitau yang venue dinner ditukar ke restoran lain. As-Saha, Labenese Village. Die kate, die baru teringat yang kami tak makan daging buaya.

Semasa di restoran tu, kami interview la mereka. Sudanese makan crocodile meet ke? U makan? Wife die jawab tak, tapi husband dia jawab YES! Ha.... bukankah haram? Die kate takla, buaya ni same macam ikan. Ya Allah! Die kate I'm very sure about it. It doesn't mention in Al-Quran that crocodile meat is haram. Die kate sedap! Terkejut saye. Dalam hati bersyukur sangat, die teringat kami tak makan daging buaya dan die ade sensitiviti untuk tukar tempat makan. By the way, As-Saha sangat menarik dan unik tempatnye. Makanan pun ok. Alhamdulillah.

4 comments:

  1. aha mungkin interpretation dia buaya sana dok kat laut je; samalah like ikan. pikir2 blk ketam stgh pun half-half gitu.

    eh seronok aku baca entries kau. mcm travelogue ke sudan. hubby u attached to embassy eh? so how u nk keje? sure asyik posting satu dunia.

    ReplyDelete
  2. maybe la kot.tp daging buaya sini,buaya dr sungai nil.diorang kat sini penganut mazhab Maliki,mungkin sb tu ade beza dgn kite rasenye.

    Saye akan apply unpaid leave selagi boleh, next posting, nanti baru fikir =)

    ReplyDelete
  3. seb bek la boyo tuh haram...kalo boyo tuh halal lamo da den bodal...hehehe

    ReplyDelete
  4. nasib baik la kan..kalo tak laie menggajah la! hehehe.

    ReplyDelete