Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, 7 June 2010

The Arrival

Khartoum International Airport, Local time 7.00 pm (Malaysia time: 12.00 midnite). Mase landing rase macam nak menangis dan tak nak turun sebab keadaan airport yang sangat daif. LCCT Sepang, Malaysia jauhhhhh lebih indah. Kecik je airport die.Tapi pujuk hati supaya bersabar dan redha. Ingat balik tujuan datang sini bukan sebab nak bercuti seronok-seronok tapi menemani suami yang berkhidmat untuk negara dan paling penting mencari rezeki untuk kami. So redha!

Segalanya berjalan lancar. passport clearence, beg cukup dan yang paling penting tak de beg yang kene pangkah. Orang sini pangkah beg yang ade bawa barang terlarang (cthnye arak) tapi diorang ni leceh sikit, ape saje yang liquid dianggap liquor. Termasuklah detergen, kicap, sos etc. Kami memang tak de bawak detergen sb my husband's friend yang kat sini ade semua tu. Tapi kami still bawak kicap, sos, susu tin, sardin, shower cream, hand wash and listerine. Tak tau macam mane boleh lepas. Kawan dia yang kerja kat embassy ni pun terkejut. diorang kate, first time dalam sejarah malaysian yang masuk sini clearence awal macam kami. diorang tak sempat nak jemput kat dalam kami dah keluar. Pastu beg semua lepas dan takde yang kene pangkah! Bersama kami ade 2 orang yang keje dgn petronas naik flight yang same tapi kotak makanan die kene pangkah sebab bawa air soya! Jenuh la nak explain in Arabic dengan imigeresen/ kastam diorang nih. Alhamdulillah nasib memang menyebelahi kami dengan cuaca yang tak berapa panas. suhu masa tu 42C je. dah dua hari sejak semalam tak de sandstorm. I believe it is berkat doa dari keluarga dan kawan-kawan di Malaysia. Alhamdulillah!
Kami tinggal di hotel sementara waktu ni. Hotel sangat ok. cume makanan je la yang tak berapa kena dgn selera. biasa la tu kan. awal-awal ni, belum biase lagi tekak melayu ni. Sebab penat sangat, malam tadi kami tidur lena sangat.
Hari ni tadi, kami dibawa bersiar-siar sekitar Khartoum. Pergi la shopping complex. MashaAllah, tak percaya itu shopping complex! Takde ape2 pun. Tak bernafsu langsung nak shopping. betul la kate Azam, kat sini memang bole saving. harap-harap la! Pastu lepak kat kompleks Petronas. Lepak saje-saje je, tak jumpe sape2 pun. Then jalan-jalan lagi tengok bakal rumah kami (sambung kontrak rumah Azam), embassy dan embassador's house. Kat sini social gap sangat besar. Yang kaya, kaya sangat. Rumah macam istana. Tapi yang miskin pulak miskin sangat, homeless. Macam kami la sekarang, homeless =)Currency sini Sudanese Pound. For information, Sudanese Pound mahal 1.60 daripada RM.
Kat sini boleh la dikatakan macam Malaysia 30 tahun dulu. Jalan masih banyak lagi yang tak bertar. Jalan tar cume main road. masuk je simpang jalan tanah merah. Bole tgk sendiri kat gambar-gambar saye tepek kat bawah ni. Sekarang peak summer rasenye, suhu mencecah sampai 49 C siang-siang hari ni. Tapi sebab berangin, tak berpeluh macam kat Malaysia. So far ok. Kat sini rilek. Ye la tmpat mcm ni, tak de sape nak datang. so kurang la kerja. Selagi ade husband dan internet, i'm gonna be ok =) ok, tgk la sendiri beberapa gambar2 yang sempat disnap. orang sini tak baper sporting la bab2 candid gambar ni. banyak gambar saye snap dari dalam kereta je.


*kat parking shopping complex tadi. Depan tu bangunan under construction. kat sini banyak pemandangan macamni*


*ini jalan tanah merah ye.mase ni berhenti kat kedai tukar duit dan beli prepaid*


*percaya tak, makcik tu tgh beli makanan*


*one of the public transport here*

6 comments:

  1. Slmt bermastautin di Sudan...bertabahlah...

    ReplyDelete
  2. Tq Mon... doakan den terus tabah!

    ReplyDelete
  3. wah... kicap msia x tgl ehh? hihiii
    mcm x caya jek ek dah sampai sna.
    hati2 d perantauan org...jgn lupa aku d cni.

    ReplyDelete
  4. Ayu: Kicap wajib beb, aku hantu kicap!

    ReplyDelete
  5. hehehe. kicap tamim ke jalen ke kipas udang? kiteorg dh 2++y kt sini, x penah bwk kicap. sini ade kicap ABC / cap bango (bangau) tp too thick & too sweet, dhani ngan dada die je lalu nk mkn. nsb kite mmg bkn antu kicap! cuma slalu bwk amik chilli sauce sachets fr mcD / kfc. sauce derang kt sini kureng. hei, rajin2 update blog. sudan cam best je, exotic gitu bunyinye... one o the places kiteorg nk visit (suami saya thinks western countries r overrated, much 2 my chagrin. huhuhu. ntah ape2 ntah kan? :p)

    ReplyDelete
  6. kicap kipas udang (kaler merah) always be my fav!Orang seni ni mmg lain sket perspektif die kan lain sket.tu yang nampak mcm exotic tu!kalo setakat dtg melancong ok la kak..ade gak tempat2 menarik kat sini dgr2 nye.tapi saye pun baru 2 hari kan so x explore ape pun lagi. Insyaallah nanti saye akan update lagi pasal sudan.

    ReplyDelete