Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, 17 February 2010

long journey

Salam...
CNY yg lepas kami balik ke pasir mas, kelantan.Sayu rase hati ni bile mengenangkan ini kali terakhir balik sblm kami ke Sudan.Kalo saye ni sayu apetah lg my husband kan?pasti die lebih sayu. Tapi sebab die kan lelaki, mesti la die control macho.

Kami keluar rumah dlm pukul 4.30am sb xnak tersangkut dlm jem. Kami da plan nak konvoi ngn keluarga abg ipar saye.so kami janji jumpe kat shell gombak.tunggu punye tunggu pukul 5.30 bru diorg sampai!paham la sb die ade 2org anak kecik yg mmg besar kerenahnye kan.

Tapi mmg terkejut tgk jln da penuh kete.xrase mcm awal pg plak.pemandangan tu mcm ala-ala pukul 8 mlm gitu!kami berhenti solat subuh di masjid raub.Pergh..mcm semayang raye!punye la ramai umat manusia.nak cr parking pun susah.Lepas solat kami berhenti b/fast kat RnR dekat2 Raub tu jgk la.Bole satu kedai je yg bukak?

Perjalanan diteruskan lagi.Perlahan sgt sb kete byk,pastu jalan ke negeri-negeri pantai timur especially Kelantan ni faham-faham je la.bukannye mcm highway PLUS tu kan.My husband cume bole speed dalam 60-80 km sejam je.Mase ni saye terfikir, wang ehsan petroleum yang Kerajaan Persekutuan nak beri tu,ape kate buat projek Highway ke Kelantan?Yela, duit tu perlu diberi dalam bentuk projek,bukannye cash!

Ramai gak yang kate nape tak naik flight je? Mmg dulu pun saye fikir mcmtu gak. Kami mmg da pernah balik naik flight tp leceh sb kat kg nanti takde kete plak nak berjalan. Pastu kami ni kaki shopping, kalo naik flight susah nak bw balik brg2 nanti.Tambah lagi mak saye plak siap kirim kuali besar la,pengukus la.Pastu kami pun membeli berkampit-kampit beras siam utk dibuat bekalan semasa di sana nanti.Itu tak termasuk lagi kain pasang dan tudung untuk menambah koleksi almari!=)Wajiblakan kalo da sampai Kelantan ni.

Kami kat kelantan selama 4 hari. Hari selasa kami gerak dari rumah pukul 7.30 pagi.pastu singgah Tanah Merah jap. Kami decide nak balik ikut Terengganu plak kali ni sebab kurang jem tapi jauh sikit.Sampai kat Wakaf Raja, Pasir Puteh kami berhenti utk isi minyak. Bole plak kete xbole nak start pas isi minyak tu. Try la jump start,nasib baik ok. lepas tu perjalanan kami diteruskan tanpa mematikan enjin kereta.kalo ade yg rase nak terkucil tu, sorg kene tggu dlm kete.yela,buatnye kang xbole start lg,tak ke naye!Maka musnah la harapan nak 'menderma' duit di Pasar Payang Kuala Terengganu.Kesian kat peniaga-peniaga kat sane.Yela, peniaga-peniaga di Kota Bharu,Rantau Panjang even Butik Ariani di Tanah Merah kami da bagi derma, bile kat Terengganu mesti la nak menderma jugak. Betul tak? Sayu je hati ni dapat tgk signboard 'PASAR PAYANG'je! Berhenti makan pun tidak,kami cume berhenti tepi jalan beli keropok lekor.

Sampai kat tol Bentong da start jem. Mase tu mmg cuak gile sb takut je enjin termati mase mendaki bukit tu. Alhamdulillah xde ape2 yang tak diingini berlaku. Kami sampai Putrajaya jam 8.30 malam.Sebab kereta tu da tak boleh start, saye pun pg dapur,singsing lengan masak meggi.Esoknya kami same-same EL.

No comments:

Post a Comment