Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, 2 February 2010

Last minute

Salam.

Ye, kami laki bini mmg last minute orgnye.Mungkin sebab kami same2 Gemini kot. But between us, me is lg selambe dari my husband. Kalo mase bujang dulu lg teruk, tak pernah nak planning ape2 tu properly.sumenye asal sempat je. Kesannya mmg byk benda yg tak well organise sampai skg. Contohnye hutang PTPTN, sb xpenah buat plan nak bayar, skg da blacklist ngn imigresen, sampaikan plan honeymoon ke Bali pun kene cancel walaupun flight ticket and hotel da booked.Skg berhempas pulas melangsaikan PTPTN tu. Tp lepas kawen ni mmg ade la perubahan sket.Bukannye ape, skg da xbole fikir pasal diri sendiri je kan?kene fikir gak kesan kemalasan membuat perancangan yang teliti itu terhadap suami yg kite cintai itu...ceeeewwwwwaaahhhh!

Skg ni perancangan nak ke Sudan plak. Padahal dah tau ttg perkara ni quite sometimes gak. around december 2009 rasenye. cume mmgla official posting-order tu baru je dapat last two weeks. Tp still kami masih xreti-reti lagi nak plan awal2 ape yang patut dibuat sebagai persediaan sblm berlepas nanti. mmg la ade plan2 tu tp xtetap.asik berubah je.

Berikut adalah antara perkara-perkara yang perlu dirancang sblm meninggalkan Malaysia negara tercinta:

1)Suntikan vaksin. ade la dlm 4 jenis rasenye (yellow fever, hepititis A,B dan C). Yellow fever kene amik kat IMR,perlu ade appoinment. Yang lain2 tu kt private ade, tp kene byr la.

2)Beli barang2 keperluan utk bekalan di sana esp makanan kering mcm beras.penting tu sb beras kat sana mahal.keperluan lain spt detergen, toiletries, skincare,contact lense etc.kat sane sgt susah nak cr tempat utk bershopping. bagus sb bole kumpul duit tp xbagus sb kalo abis stok leceh la.

3)Beli buah tangan/ cenderahati utk dibawa semasa courtesy call.tak de idea lg nih nak bg ape.

4)barang2 rumah skg nak letak mane?sb rumah skg ni kene serahkan kunci sblm pg.maklumla kuaters kerajaan.

5)bile nak start packing nih?mase ade lebih kurang dalam sebulan je lg.

6)nak kene tempah baju kebangsaan utk dipakai ke majlis2 formal nanti. kat sane nanti mustahil ade tailor bole jahit baju kurung dan bj melayu kan?husband kene ade baju melayu hitam.kain pun xbeli lg!!

7)Pegi PTPTN bayar loan.Duit da ade ni.Penting ni,kalo xbayar,xbole pg.kene cepat ni.yela,lepas setel bukan automatik uplift kan sekatan tu.PTPTN mesti nak kene buat arrangement ngn imigresen dulu.

8)sblm pg mestila buat 'coutesy call' ngn sanak saudara dan sahabat handai di malaysia ni dulu kan. yela, pasni maybe after 3 years baru dpt jumpe balik.Nak kene plan tu,bile nak pg umah siapa.especially balik kelantan jumpe PIL la.

Memikirkan senarai ni pun da buat saye penat!Patutla saye xpandai buat plan.Main redah je!*sigh*

4 comments:

  1. lor.. ko pi bape hb? mcm xsempat jer jumpe ko..huhuhu.. sedey la plak.. nanti jgn lupe aku tau.. yg penting jgn lupe ole2 sudan tuk aku.. tue yg paling pentingggg...hehehehe...

    ReplyDelete
  2. kalau nak ikutkan minggu pertama mac.tp aku rs mcm delay sket kot.maybe end of march or early april.tula,bile nak jumpe ko ek?nanti kat sane kite ttp bole bhubung mcm biase sb ade internet.sudan tu ape la yg ade utk aku jdkan ole2 my!

    ReplyDelete
  3. dhr, biar betuL?????? ni betul2 last minute ni. hehe.. akak pun camtu dulu. sib baik dpt husband tegas aka garang. haha. so skang ni organized sikit..
    apa2 pun good luck adik!

    ReplyDelete
  4. kak yulie:
    hahaha..itu la kami kak.skg ni da start da setelkan sket2 ape2 yg ptt. mule2 kawen dulu mmg terasa la kan apsal la husband saye ni asik xpuas ati je ngn saye?tp bile fikir2 balik sampai bile nak jd mcmni kan?so skg ni da berubah la sket.slow2 la kan,nanti lame2 ok la.thanx kak!

    ReplyDelete