Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, 24 January 2010

Pencapaian Diutamakan

Salam...
Korang pernah tak buat panggilan ke mane-mane agensi Kerajaan? Mesti pernah kan... Macamane pengalaman korang? Kat sini nak share sket pengalaman hari ni. Walaupun saye ni juga Penjawat Awam, saye mengakui masih terdapat rungutan berkenaan kesulitan yang dihadapi oleh orang awam semasa berurusan dengan pejabat Kerajaan di negara kita ni.

Panggilan #1
Panggilan ke Agensi Pusat yang menjadi rujukan berkenaan tatacara perolehan Kerajaan (nama agensi terpaksa dirahsiakan).

Pegawai A: Hello.
Me: Hello, saye nak tanye tentang pembayaran royalti buku.
Pegawai A: Puan dari mane?
Me: Oh, saye DHR dari Bahagian tooot, Kementerian tooot. Bahagian ABC di Kementerian ni nak terbitkan buku bla..bla..bla..
Pegawai A:Oh, ni pasal royalti buku eh?bukan saye yang in charge.Puan XYZ yang in charge. Tp hr ni puan XYZ tu mc. Biasenye kalau pegawai in charge xde kite akan pass ke boss kami Tn Hj. JKL tp skg ni Tn Hj tu meeting plak. Bole tak puan call balik pg esok?
Me: Pg esok? tp saye perlukan maklumat ni hr ni.
Pegawai A: Maaf la puan, saye xbole nak tolong la sb bukan saye person in charge.

Deng! Ade ke bg jawapan mcmtu? eh, helooo..awak tu pegawai ok. Be professional la. Kalo esok person in charge tu sakit lagi, boss korg tu o/station plak ke mcmane? Awak tu bile jawab panggilan dari org luar maksudnye awak tu mewakili agensi tempat awak bekerja tu. Same la jgk kalo dlm meeting.Mmg la ko xtau nak jwb soalan tu sb bukan keje ko kan. But please atleast have some courtesy utk jwb "Puan, saye kene semak dulu perkara ni sb saye xbper pasti, nanti saye call puan balik." Sejuk la sket hati kite ni kan...

Panggilan #2
Panggilan ke "Institusi Selangkah ke Hadapan"
After check kat directory from the website, saye pun dial la ke nombor yg rasenye berkaitan dgn soalan saye ni.
No Pegawai A----xde org jwb
No Pegawai B----xde gak org jwb
No Pegawai C. ha..baru ade org jawab.
Pegawai C: Hello
Me: Hello, saye DHR dr Kementerian Toot. Saye nak tye tentang bla..bla..bla.. (which is relate to the department)
Pegawai C: Kalo pasal tu kene refer dgn En D sebab die yang in charge. Nanti saye pass ye.

Pegawai D: Hello.
Me: Hello, En. D, saye DHR dr Kementerian Toot. Saye nak tye tentang bla..bla..bla..
Pegawai D:Puan, ni kene tanye ngn En C. Puan dial no ni (no yg same dlm directory yg x berjawab td!)
Deng!!!!!

No comments:

Post a Comment